Tiny House

David Westervik arbejder på et pilotprojekt med opførelse af bæredygtige mikrohuse eller “tinyhouse” i økosamfundet Grobund nær Ebeltoft. Konceptet er, at huset kan transporteres med lastbil, placeres på skruefundament og indeholde alle primære funktioner til køkken, badeværelse, stue og soveværelse. Udfordringen med mange “tinyhouse” er imidlertid, at det bliver for lille for mange og dermed ikke bæredygtig i det lange løb. Vi ønsker derfor at bygge et drivhus / udendørs hus / vinterhave, der let kan demonteres og transporteres sammen med huset.

David har arbejdet i designstudiet Atelier Kristoffer Tejlgaard, Studiet bag “Dome Of Vision”. Siden da er David blevet meget interesseret i huse i drivhuse og de fordele, der følger med dem. Han har også arbejdet med forskellige naturlige materialer såsom træfiberisolering og ler. I netop dette pilotprojekt er forsøgt at implementere al hans viden om huse i drivhuse, naturlig opvarmning, ventilation og bæredygtige materialer. Her er nogle af de fordele ved et drivhus i et drivhus:

– Passiv opvarmning: Huset opvarmes af solen, såvel som luften mellem klimaskærmen og huset har en isolerende effekt. Det anslås derfor, at der vil være et 30-40% reduktion i varmeforbruget.
– Klimaskærmen sikrer også beskyttelse af facaden.
– Du får en bufferzone mellem inde og ude, hvor de, der bor i huse i drivhuse, siger, at de får foråret tidligere og sommersæsonen forlænget. Beskyttelse mod vind, regn og en højere temperatur giver et middelhavsklima. Konservatoriet bliver således et vigtigt beboelsesrum, men også muligheder for at dyrke dine egne grøntsager.

Byggeriet er igang på Grobund, et økosamfund ved Ebeltoft, der har ambitionen om at være et kulturelt knudepunkt og 100% offgrid. Der er også mange andre iværksættere inden for bæredygtig konstruktion og småhuse. Projektet har for nylig også fået stor opmærksomhed i forskellige medier.

Læs mere her